Champost is een ‘moeilijk’ product in de Meststoffenwet. Landbouwkundig wordt het   gezien als compost. Wageningen University & Research stelde dat in 2006 al vast in een onderzoeksrapport. Maar, omdat champost in veel gevallen  nutriënten bevat die afkomstig zijn uit dierlijke mest en de verantwoording van dierlijke mest de kern vormt van het Nederlandse Mestbeleid dient – zo stelt de wetgever – ook voor champost een verantwoording plaats te vinden die gelijk dient te zijn aan de verantwoording van dierlijke mest niet.

Compost zoals bedoeld in de Meststoffenwet mag dan ook niet mede bestaan uit dierlijke meststoffen. Champost kent echter veelal wel een samenstelling waarbij dierlijke mest wordt gebruikt. Daarmee wordt het op grond van de Meststoffenwet gezien als dierlijke mest ongeacht welke behandelingen de meststof ondergaat.

Wanneer de mest die gebruikt wordt in champost is gecomposteerd in een erkende composteerinstallatie zal deze mest gehygiëniseerd zijn en daarmee als verwerkte mest gelden op grond van de Verordening Dierlijke Bijproducten. Het product kan daarmee in de handel worden gebracht. Echter composteren is geen wettelijk erkende verwerkingsmethode op grond van de Meststoffenwet. Het blijft daarmee dierlijke mest volgens de Meststoffenwet.

Onder de Meststoffenwet wordt champost als dierlijke mest gezien, maar de dierlijke mest die wordt geleverd voor de productie van champost is wel uitgezonderd van de mestverwerkingsplicht. Ook is de werkingscoëfficient van champost met 25% lager dan die van andere soorten dierlijke mest. Het heeft dus voordelen, maar het is dierlijke mest.

Op dit moment wordt door de Commissie Deskundigen Meststoffen bestudeerd of  het verantwoord zou zijn de werkingscoëfficient van champost gelijk te stellen aan die van compost. Hierdoor zou er meer ruimte ontstaat om champost te gebruiken binnen de gebruiksnorm voor dierlijke meststof.  Maar dan nog zal de gebruiksnorm dierlijke mest en  de fosfaatgebruiksnorm  hoogstwaarschijnlijk limiterend zijn.

Voorop staat: de aanvoer van champost valt in veel gevallen onder de aanvoer van dierlijke mest. De uitzondering bestaat voor champost waarin geen dierlijke mest is gebruikt.

Download hier de leaflet met deze tekst.